Nozares informācija


2Vēsture un tradīcijas

Latvija, pateicoties savam ģeogrāfiskajam stāvoklim - 500 km piekrastes zona un senām zvejniecības tradīcijām, izsenis pazīstama kā zivju produktu ražotājvalsts. 


Senākais un visatpazīstamākais Latvijā ražotais zivju produkts ir šprotu konservi. Ir ziņas, ka šprotu konservi sākti ražot ap 1892.gadu zivju apstrādes cehā Rīgas jūras līča piekrastē no brētliņām. 1911.gadā saražoja 5 982 000 kārbiņas šprotu konservu. 


IMG_9307-17Pateicoties specifiskajām garšas īpatnībām, kuras nodrošināja ar tradicionālo kūpināšanas metodi, kūpināšanā izmantojot alkšņa koksni, Latvijā ražotie šprotu konservi jau vairāk kā simts gadus ir patērētāju iecienīta delikatese. 


Sākot ar 1950-jiem gadiem Latvijas teritorijā paralēli šprotu ražošanai strauji attīstījās arī citu Baltijas jūras zivju apstrāde un konservēšana – reņģes, salakas un mencas, kā arī Okeānijas zivju grupa – siļķes, skumbrijas, sardinellas, sardīnes, makreles uc.


© 2008 Latvijas Zivrūpnieku savienība | English - По русски