Biedrība “Latvijas Zivrūpnieku savienība” (LZS) ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies vadošie Latvijas zivrūpniecības uzņēmumi ar pamatdarbības virzienu — konservētu zivju produktu ražošana. LZS ir dibināta 2000.gada 22.augustā.

Latvijas Zivrūpnieku savienība

LZS pievērš lielu vērību organizācijas reputācijai un savās rindās pieņem uzņēmumus, kuru ražotā produkcija atbilst visaugstākajiem kvalitātes standartiem. Uzņēmu ražotnes atbilst Eiropas Savienības valstu kvalitātes prasībām, precīzi tiek ievēroti tehnoloģiskie procesi, ir izstrādāta un ieviesta paškontroles HACCP sistēma.

LZS uzdevums ir lobēt savu biedru intereses Latvijā un starptautiski ar mērķi panākt pēc iespējas labvēlīgākus nosacījumus nozares attīstībai.

LZS ir Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvija Mārketinga padomes un Latvijas pārtikas uzņēmumu federācijas biedrs. Savienība ir pārstāvēta Latvijas Zivsaimniecības konsultatīvajā padomē un vairākās starpinstitūciju darba grupās.

 

 

Biedru saraksts

  •  SIA “Brīvais vilnis”
  • AS “Ventspils zivju konservu kombināts”
  • SIA “Gamma A”
  • SIA “Karavela”
  • SIA “Banga LTD”
  • SIA “Unda”
  • SIA “Fish + Fish”
  • SIA “Verģi”
  • SIA “Atlantika surimi seafood”
  • SIA “Sudrablīnis”

Vēsture un tradīcijas

Latvija, pateicoties savam ģeogrāfiskajam stāvoklim – 500 km piekrastes zona un senām zvejniecības tradīcijām, izsenis pazīstama kā zivju produktu ražotājvalsts.

Senākais un visatpazīstamākais Latvijā ražotais zivju produkts ir šprotu konservi. Ir ziņas, ka šprotu konservi sākti ražot ap 1892.gadu zivju apstrādes cehā Rīgas jūras līča piekrastē no brētliņām. 1911.gadā saražoja 5 982 000 kārbiņas šprotu konservu.

Pateicoties specifiskajām garšas īpatnībām, kuras nodrošināja ar tradicionālo kūpināšanas metodi, kūpināšanā izmantojot alkšņa koksni, Latvijā ražotie šprotu konservi jau vairāk kā simts gadus ir patērētāju iecienīta delikatese.

Sākot ar 1950-jiem gadiem Latvijas teritorijā paralēli šprotu ražošanai strauji attīstījās arī citu Baltijas jūras zivju apstrāde un konservēšana – reņģes, salakas un mencas, kā arī Okeānijas zivju grupa – siļķes, skumbrijas, sardinellas, sardīnes, makreles uc.

Produkcija

Produktu sortiments pārsniedz   100 dažādu zivju konservu veidus, uzņēmumi katru gadu ievieš jaunus augstas kvalitātes produktus, tādejādi nepārtraukti sekojot līdzi tirgus tendencēm un patērētāju pieprasījumam.

Latvijas zivju apstrādes uzņēmumi, kuri ražo konservētu zivju produktus, ir saņēmuši neskaitāmus augstākos apbalvojumus par produkcijas kvalitāti un inovācijām daudzās starptautiskajās izstādēs t.sk. Prodexpo, World Food u.c.